FAQ's - Veel gestelde vragen


Worden de zonnepanelen in de toekomst niet veel goedkoper?
De vraag naar zonnepanelen stijgt de laatste jaren aanzienlijk. De productiecapaciteit van de producenten van zonnepanelen kan echter niet zomaar worden uitgebreid, en loopt dus achter op de stijgende vraag. Daardoor zullen de prijzen in eerste instantie eerder wat stijgen dan dalen. Als de productiecapaciteit is uitgebreid kunnen de prijzen weer gaan dalen. Tegen die tijd zullen echter de (overheid-) subsidies ook afnemen zoals reeds aangekondigd werd.

Vergt een installatie onderhoud?
Moet het paneel schoon gehouden worden of onderhouden worden ?
Meestal niet. Door de schuine opstelling en de afwerende laag op het zonnepaneel is het paneel zelfreinigend.
Als u het paneel echt zelf wilt reinigen, doet u dit best met een milde, liefst natuurlijke zeep. Er zijn ook gespecialiseerde firma's die dit onderhoud uitvoeren.

Wat met een mogelijke blikseminslag?
Door het plaatsen van zonnepanelen op uw dak wordt de kans van een blikseminslag niet verhoogd. Bij zonnepanelen is het mogelijk om het frame te aarden, verder is het aan te bevelen om een overspanningbeveiliging te plaatsen die de omvormer en het net beschermd tegen overspanning.

Wat kost een installatie?
De kostprijs van een installatie wordt door meerdere factoren bepaald zoals:
- de hoogte en bereikbaarheid van het dak
- de montagewijze
- het aantal panelen dat er dient geplaatst te worden

Als de zon niet schijnt, heb ik dan stroom?
Ja, een zonnepaneel werkt ook op diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat niet direct de aarde bereikt, bijvoorbeeld doordat het bewolkt is, maar door de dampkring wordt geabsorbeerd en weerkaatst. Uw opbrengst is in de volle zon het hoogst, maar is ook nog hoog bij een witte bewolking.

Heb ik voor zonnepanelen vergunningen nodig?
U hebt geen vergunning nodig bij de installatie van systemen op platte daken. Bij de installatie van systemen op schuine daken waarvan u minder dan 20% van het dakoppervlak met zonnepanelen bedekt heeft u ook geen vergunning nodig.
Andere situaties worden individueel door Porticer Solar onderzocht.

Zijn mijn panelen (met het dak) meeverzekerd?
Het is raadzaam contact op te nemen met uw verzekeringsagent om te informeren of uw panelen apart verzekerd moeten worden of dat ze bij de opstalverzekering meeverzekerd kunnen worden.

Hoe weet ik of de panelen stroom leveren?
Als u een opbrengstmeter installeert, weet u precies hoeveel stroom de panelen leveren. Anders kunt u ook uw elektriciteitsmeter bekijken bij mooi weer, of nadat u alle elektrische apparaten in huis hebt uitgeschakeld

Wat betekent kWp?
Kilowatt piek (kWp) geeft het vermogen van een zonnepaneel aan onder standaard testomstandigheden, de zogeheten STC (1.000 W/m2 instraling, 25 °C paneeltemperatuur, lichtspectrum "AM1,5").

Wat betekent Wp?
De afkorting Wp staat voor Watt piekvermogen (1.000 Wp = 1 kWp). Dit is het normvermogen, dat wil zeggen het vermogen dat onder bepaalde testomstandigheden (zie boven bij kWp) bereikt wordt. Wp duidt dus niet het normaliter afgegeven vermogen aan, maar het hoogste vermogen dat een paneel onder optimale omstandigheden afgeeft.

Wat betektent kWh?
kWh is de afkorting voor kilowattuur (Engels: kilowatt per hour). Het is een eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met een gedurende één uur geleverd vermogen van 1000 W. In deze eenheden rekent uw energiebedrijf de verbruikte elektriciteit af.